DAGER IGJEN
tripleA-outl

For å endre størrelse på tekst:

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.
logo_outline
back-to-top
Gå til
toppen
sandnes

Sandnes

Velkommen til Sandnes, en by i sterk utvikling. Innbyggertallet har passert 75 000 og byen har i flere tiår vært preget av sterk befolkningsvekst og optimisme. Sandnes er i dag Norges 7. største by.

I det tidligere havneområdet vokser det nå fram en ny bydel. I Havneparken bygges det nytt rådhus som skal stå ferdig i 2018. Flere kontor- og leilighetsbygg er under planlegging og Sandnes sparebank har allerede flyttet inn i ny bygg. Havneparken med bryggepromenade, restauranter, arbeidsplasser og leiligheter, blir en helt ny og moderne bydel, midt i Sandnes sentrum.
 

Regionens knutepunkt


Sandnes sentrum er et regionalt knutepunkt både når det gjelder bil, buss eller tog. Bussveien som er under bygging, har et sentralt stoppested på Ruten. Herfra er det togforbindelse sørover og nordover på Jærbanen. Avstanden til flyplassen på Sola er under 15 minutter. En ny sykkelstamvei mellom Sandnes og Stavanger er under. Det er sterkt fokus på å gjøre transporten mellom byene og internt i Sandnes så miljøvennlig som mulig. Korte avstander fra de etablerte boligområdene nær og rundt bykjernen gjør at avstanden til sentrum oppfattes som behagelig - både for gående og syklende.
 

Næringsliv


Sandnes har lange tradisjoner innenfor ulike næringer. Øglænd sin sykkelproduksjon er kanskje best kjent, men bedrifter som Sandnes Uldvare, Figgjo Fajanse og Sjur Svaboe sine ulike grûnderprosjekt på Hanabryggne, har alle bidratt til å gi Sandnes et variert og allsidig næringsliv. Oljenæringen har selvsagt stått sterkt i mange år, men i dag opplever vi at nye innovative næringer finner fotfeste i Sandnes. Nordic Unmanned er et godt eksempel. Selskapet tar i bruk helt ny teknologi for å utvikle droner til bruk i mange ulike sammenhenger nasjonalt og internasjonalt. Sandnes ønsker å ha fokus på innovasjon og utvikling. Byen har i mange år vært blant de beste i Nærings NM og fikk Statens innovasjonspris i 2015. Det skal være godt å bo i Sandnes. Byen har et rikt kultur- og uteliv. I Sandnes er det mange både små og store handelsbedrifter og kjøpesenter. Langgadå er en av Norges lengste gågate og byen har generasjon hatt tilnavnet «kremmerbyen». Blink sommerskifestival er et tradisjonelt ski- og skiskytterarrangement i sentrumsgatene hver sommer. Det samme er sykkelrittet Tour de Fjords som har målgang midt i byen. Disse arrangementene samler verdens beste utøvere og bidrar til å understreke Sandnes sin nærhet til natur og friluftsområder.
 

Idrett


Sandnes har et sterkt friidrettsmiljø. Ingebrigtsen-familien er kanskje mest kjent, men Sandnes idrettslag har fostret mange kjent friidrettsutøvere opp gjennom årene. Idrettslaget har arrangert NM mange ganger og er også arrangør av NM i friidrett i 2017. Sandnes Ulf Byens stolte fotballag er Sandnes Ulf. Klubben har konkrete planer om et nytt fotballstadium som kan stå ferdig i 2019. Samtidig som det planlegges sentrale sentrumsleiligheter, bygges det også boliger både for unge og voksne utenfor bykjernen. Nærheten til de mange flotte friluftsområdene er en årsak til at mange foretrekker å bo utenfor sentrum.
 

Hvorfor Sandnes?


Veksten på Nord-Jæren har vært sterk i mange år, både befolkningsmessig og innenfor næringslivet. Infrastrukturen og mangel på nytt utbyggingsareal fører til at utviklingen innenfor både boligbygging og næring, trekker sørover. Sandnes er en stor kommune arealmessig og har plass til både flere nye boliger og ny næringsvirksomhet.

Sandnes fikk bystatus så sent som 1860 og markerte 150 årsjubileum i 2010. Vi er en ung kommune med framtiden foran oss. Det er et godt utgangspunkt for å skape nye arbeidsplasser i nye og framtidsrettede næringer.

AREAL: 304,39 km2

INNBYGGERE: 76.650